Intarirea sistemului imunitar la copii

Posted by admin 03.06.2015 0 Comment(s)

INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR LA COPII

Racelile si virozele respiratorii sunt lucruri obisnuite pentru orice copil, unii medici pediatrii sustinand ca 6-8 raceli/infectii pe an sunt absolut normale la copil. Dar exista metode prin care putem reduce numarul si durata lor, prin intarirea sistemului imunitar al copilului.

Imunitatea copiilor creste luptand cu o serie de microbi, virusi si alte organisme in contextul imbolnavirilor din prima copilarie, precum si odata cu varsta. Fiecare raceala sau viroza ajuta copilul sa dezvolte imunitate la virusul care a cauzat-o. De asemenea, in jurul varstei de 7 ani copilul dobandeste imunitatea unui adult, de aceea, chiar si copiii bolnaviciosi incep sa raceasca mult mai rar. Incepand cu aceasta varsta.
Exista insa, multe obiceiuri sanatoase care, aplicate, pot ajuta la consolidarea sistemului imunitar al copilului.

Alimentatia bogata in vitamine. Legumele si fructele aduc un aport important de vitamina C care ajuta sistemul imunitar. Morcovii, fasolea verde, portocalele, capsunii contin fitonutrienti (vitamina C si carotenoide) care ajuta sistemul imunitar. Fitonutrientii cresc productia de globule albe si interferon, un anticorp care imbraca suprafata celulelor, blocand astfel virusii.

Sportul si exercitiile fizice in general ajuta la fortificarea organismului, de aceea inca de la cele mai fragede varste se recomanda mai ales pentru copiii cu probleme respiratorii inceperea inotului, sport care ajuta la fortifierea muschilor respiratori si la cresterea capacitatii pulmonare, schimbari care reduca semnificativ numarul de raceli din copilariei.

Timpul de somn. Studii pe adulti arata ca lipsa somnului creste sensibilitatea la imbolnaviri prin reducerea numarului de globule albe, armele sistemului imunitar. Acelasi lucru este valabil si pentru copii. Copiii care merg la cresa sau gradinita sunt mai expusi privarii de somn din cauza activitatilor pe care le desfasoara. Cat timp trebuie sa doarma un copil? Un bebelus are nevoie de pana la 18 ore de somn pe zi, un copil peste un an are nevoie de 12-13 ore, un prescolar aproximativ 10 ore.

Alaptatul. Laptele de mama contine anticorpi, care ajuta la cresterea imunitatii. Alaptatul previne infectii ale urechii, alergii, diaree, pneumonii, meningite, infectii urinare. Colostrul, in special, este foarte bogat in anticorpi. Se recomanda ca pana la varsta de 6 luni copilul sa fie exclusiv alaptat, fara alte adausuri de lapte praf, apa sau alte alimente.

Aportul de produse naturiste. Momentan exista in plafare si farmacii o serie de suplimenti nutritivi care prin continutul lor in echinaceea, spirulina, catina, maces, afine, coacaze, propolis, etc., ajuta la cresterea imunitatii copiilor. De exemplu, echinaceea stimuleaza organismul sa produca mai multe globule albe, in special limfocite si o cantitate mare de interferoni (una dintre cele mai puternice substante anti-infectioase naturale). De asemenea, incurajeaza productia substantelor naturale care ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului si a altor afectiuni. Marele avantaj al acestor suplimenti nutritivi este ca sunt obtinuti din ingrediente naturale, inlaturandu-se astfel efectele adverse pe care poate sa le produca adinistrarea de medicamentele alopate.

Homeopatia . Homeopatia este o metoda terapeutica ce utilizeaza substante naturale din cele trei regnuri animal, mineral si vegetal, pentru a stimula mecanismele proprii de auto-aparare si regenerare a organismului. Acolo unde medicina clasica suprima simptomele, homeopatia stimuleaza sistemul imun al pacientului si trateaza mai complet si mai eficace decat metodele care trateaza separat suferinta fizica. Copiii raspund cel mai bine si repede la tratamentul homeopat, vindecandu-se de afectiunile respiratorii fara administrarea de antibiotice. Recomandam apelarea la un medic homeopat atat pentru tratamentul racelilor, virozei, febrei, cat si pentru pregatirea organismului celor mici pentru sezonul rece prin intarirea lui pe baza medicamentelor homeopate.

Nu faceti abuz de antibiotice de fiecare data cand copilul este racit sau are o gripa. Antibioticele trateaza numai bolile cauzate de bacterii, dar majoritatea bolilor copiilor sunt cauzate de virusi. Virozele nu se trateaza prin antibiotice, de aceea un medic pediatru bun va face diferenta intre o boala virala si una infectioasa pentru a hotara daca trebuie sa administreaze copilului antibiotic. Se pare ca multi pediatri recomanda antibiotice numai la insitentele parintilor, care cred ca nu pot face nici un rau. In realitate, antibioticele pot face rau, contribuind la distrugerea sistemului imunitar.

Preveniti raspandirea microbilor. Lupta impotriva microbilor nu ajuta la cresterea imunitatii copilului, dar reduce intr-o mare masura stresul sistemului sau imunitar. Asigurati-va ca isi spala mainile des, cu sapun. Acordati o atentie sporita igienei inainte si dupa fiecare masa, dupa ce s-a jucat afara sau cu animale, dupa ce si-a suflat nasul, dupa folosirea toaletei, dupa sosirea acasa de la cresa sau gradinita. Purtati tot timpul batiste de unica folosinta cand mergeti afara. Pentru a obisnui copilul cu spalatul mainilor, lasati-l sa-si aleaga propriile prosoape viu colorate, sapunuri in forme, culori si arome amuzante.